телефон: 0888 44 17 93 e-mail: office@abtpvpg.org

Ново писмо до Президента на РБ: Спрете ефтаназията на нашите фирми!

Ново писмо до Президента на РБ: Спрете ефтаназията на нашите фирми!

Колеги,

Ще се борим за НАШИТЕ ПРАВА с всички сили и средства,
За да работим честно и почтено, и за нашето място под слънцето на БЪЛГАРИЯ!

Поздрави: УС на НСТПГ

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ И ПРЕВОЗВАЧИТЕ НА ГОРИВА
Гр. Пловдив 4003, ул. „Васил Левски“ № 214, партнер
Email: nstpg2018@abv.bg
Тел. за контакт:
0887/ 924 784, 0899/ 849 990, 0889/ 513 946

До Президента на Република България
Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н Президент,
С това писмо НСТПГ отправя към Вас призива:
„СПРЕТЕ ЕФТАНАЗИЯТА НА НАШИТЕ ФИРМИ!“ като осъществите правомощията си по чл. 101 от Конституцията и върнете на Народното събрание Законопроект за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Горе посочения закон е изцяло лобистки. Заложената идея на вносителите на този закон, начело с депутата Емил Димитров Симеонов от групата на Обединени патриоти е, че закона ще допринесе намаляване и окончателно спиране на сивия сектор в търговията с горива и в държавния бюджет ще влезнат допълнителни предполагаеми 1 млрд. лева.
Уважаеми г-н Президент,
Ние от НСТПГ най-искрено приветстваме тази идея и заставаме зад нея, защото борбата със сивата икономика при търговията с петролни продукти е и наша борба и наш проблем. Най-отговорно искаме да заявим пред Вас, че така гласуваният закон, в този му вид няма да даде никакъв ефект. Единственото, което може да се очаква от Закона е, че ние малките търговци и превозвачи на горива ще бъдем подложени на ефтаназия и на наше място ще дойдат само големите играчи.
Г-н Президент,
Ние не сме сивия сектор, а сме част от брутния вътрешен продукт на държавата, редовни платци на данъци, ДДС и осигуровки. Нашите малки фирми търгуват само и единствено с горива с платен акциз и ДДС. Позволете ни да изложим пред Вас някои доказателства, защо законът няма да бъде ефективен. Ще се позовем на фактите:
През 2017г. Българската петролна и газова асоциация/БПГА/, която владее 80% от пазара с горива провежда годишна конференция на темата „Търговия с горива“. Предоставят се следните факти:
- Според тях сивия сектор с търговия на горива е 30%
- Експертът Красен Станчев казва: „Загубите за бюджета от сивия сектор са 750млн. лева“
- Според изчисленията на Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията злоупотребите в петролния сектор са 1.2 до 1.6 млрд. лева по-малко приходи за бюджета
- Според НАП бензиностанциите в България са 4200
- Според БПГА бензиностанциите в България са 7000
- Директора на НАП Бойко Атанасов казва, че всеки може да обявява някакви цифри за сивия сектор и да се обосновава с различни данни и методи на изчисления. Негов е призива: „Да седнем на една маса и извадим цифрите и да решаваме една и съща задача“.
- БПГА сезира прокуратурата срещу Агенция „Митници“ – Системата БАЦИС към Агенция „Митници“ не работи. Тя може да бъде манипулирана от вътре, както и от ИТ специалист от вън.
- Според думите на Андрей Делчев – Изпълнителен директор на асоциацията, за шест месеца от системата са изчезнали около 300 хиляди трансакции, което се равнява на стотици млн. лева. Една трансакция може да бъде един танкер или цяла жп композиция. Системата БАЦИС струва на държавата /данъкоплатеца/ 150 млн. лева.
- Според данни на БПГА на пристанища Варна и Бургас през митническите складове са преминали 54 танкера, за които има съмнения дали са декларирали количествата на пренесеното гориво. Това отчита Председателя на организацията Валентин Златев.
- Изказване на основния вносител на закона Емил Димитров пред една национална телевизия е, че този закон трябва да спре разпространението на нелегалния внос и излишъците, които се формират в този бизнес.
- Нелегалния внос е ясно от къде идва. Ще си позволим да коментираме от къде биха могли да се появят излишъци на пазара. Според едно изказване на Изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев защо горивата в България са скъпи, той казва, че рандемана при преработка на 1 тон суров нефт в Лукойл Нефтохим Бургас е нисък, т.е от 1 тон суров нефт се извличат 720 литра светли горива. В други рафинерии този рандеман е 920 литра. Ще си позволим малък коментар. Лукойл Нефтохим е стопанин на рафинерията повече от 20 години. Непрекъснато декларира големи инвестиции в нови технологии. Дали наистина рандемана на тази рафинерия е толкова нисък, реализират ли се там излишъци, които пост фактум са част от сивия сектор?

Уважаеми г-н Президент,
Човек не трябва да е голям специалист, за да разбере, че така скалъпения закон не решава горе изложените проблеми. Той няма да спре нелегалния внос, няма да спре реализирането на формирани излишъци от горива. Хората, които се занимават с нелегални продажби на горива никога не са работили на светло и няма да се рагистрират по този закон. Единствения начин да спрем сивата търговия с петролни продукти е като ограничим достъпа до горива от нелегален внос и излишъци. С този закон категорично няма да се случи. Законът има друга цел и тя не е да защити интересите на държавата, потребителя и бизнеса. Целта на закона е да изхвърли нас, по-малките търговци на пазара, които държим между 15 и 20%, играем важна роля в пазарното образуване на цените и захранваме най-бедната част от населението и бизнеса. В подкрепа на казаното, ни позволете да иложим няколко факта. Според информация, разпространена от Държавната агенция ТАСС – Русия, президента на руската компания „Лукойл“ Вагит Алекперов, съдействал на Премиера на България Бойко Борисов да се срещне в Москва с колегата си Дмитрий Медведев. Малко след приключване на това посещение на нашия Премиер, закона тръгва на първо четене. Едва ли Премиера на Русия е загрижен за сивата икономика в България. Този закон се внесе в пленарна зала на тъмно, както каза Вицепремиера Валери Симеонов: „Кратце и в резюме“. Първоначално три министерства /Финанси, Икономика и Земеделие /дават отрицателно становище по закона. Цитираме изказване на депутат от законодателната комисия: „За този закон разбрах случайно“.
Уважаеми г-н Президент,
За закона ние, малките търговци и превозвачи на горива също разбрахме случайно, едва след първо четене в Парламента. Бързо се организирахме и отправихме нашите възражения и становища до всички парламентарно представени партии и до председателите на шестте комисии, имащи отношение по този закон. Никой не ни обърна внимание. Започнахме протестни действия. Тогава при нас дойдоха депутатите от НСФБ и единствени ни предложиха подкрепа. С нас се свърза и Вицепремиера Валери Симеонов и ни покани на конструктивен разговор в Министерски съвет, като ни отдели четири часа. Оказа ни морална подкрепа, използва популярността си и ни защити по много национална медии, но това не спря гласуването на въпросния закон на второ четене.

Уважаеми г-н Президент,
Днес, Вие сте единствената ни надежда да наложите Вето върху спорния закон, като върнете закона в изходна позиция и бъдат чути и нашите становища. Молим Ви, спешно да приемете наши представители на среща, на която да изложим аргументирано нашите становища и притеснения по закона.

Г-н Президент,
Ние не сме сивия сектор. Ако днес ни приемете, ще Ви обвинят в риск, но ако откажете да разговаряте с нас, поемате голямата отговорност за това, което ще се случи от действията на този закон. Искрено вярваме, че срещата ще се осъществи.

Оставаме на Ваше разположение – НСТПГ
Председател на Управителен съвет – Иван Кашилски

 

Дата: 23.07.2018г.
Гр. Пловдив

Виж писмото в pdf