телефон: 0888 44 17 93 e-mail: office@abtpvpg.org

Цените на горивата у нас винаги са били с най-голяма надценка

Цените на горивата у нас винаги са били с най-голяма надценка

Цените на горивата у нас винаги са били най-високи или по-точно - с най-голяма надценка. Това се подсигурява от всички правителства и парламенти, които са изцяло под руски контрол и работят за интересите на Газпром и Лукойл против интереса на България и българския народ.

Как е подсигурена схемата?!
Умишлено се държи най-ниския позволен акциз в ЕС - само 65 ст. на литър. Това позволява на моноплиста Лукойл да си слага огромна надценка.

При изравняване на акциза с другите страни, у нас горивата биха скочили над 3 лв. за литър, защото надценката на Лукойл е огромна, в пъти по-висока от другите страни.

Така държавата ни губи над 1 милиард лева (1 000 000 000 лв.) годишно, защото вместо да влизат в хазната ни като акциз, парите се прибират от монополиста Лукойл и картела му.

При декларирани над 3 милиарда литра вътрешно потребление и при свръхнадценка от над 35 ст. на литър, това прави над 1 милиард лева годишно загуби за хазната ни.

Най-лесно е да се сравни с една държава като Австрия, където крайните цени са като тук, но акцизът ( парите, които държавата прибира) е 1 лв.

В съседна Гърция акцизът е 1,40 лв., в Турция е 1,80 лв., в Германия - 1,20 лв., а тук само 0,65 лв.
В нормалните държави търговската надценка е не повече от 10 -15 ст. (5 - 8 евроцента), а у нас тя е над 40 ст.

Правителството би могло да определи пределна надценка, както е при други енергоносители, може да позволи по-евтин внос на горива от трети страни, но вместо това умишлено саботира този процес, като въвежда непосилни данъчни тежести за внос от ЕС, както и огромни такси за откриване на данъчни складове за горива, тъй като наличните тук са под контрола на Лукойл и свързани с него лица.

Въпреки огромната свръхнадценка, и въпреки, че за последните 10 години Лукойл е отчел тук над 60 милиарда лева приходи, не е отчел и платил нито стотинка данък печалба.

Престъпна схема по укриване на данъци чрез сделки със свързани лица като доставя всичкия си петрол през офшорка на завишена цена, а 54% от горивото го изнася само през същата офшорка на занижена цена.
Така тук оформя счетоводна загуба, а в офшорката огромна печалба, освободена от данъци, която директно заминава в Русия.

Нашият закон забранява тази схема, и всяка българска фирма, която прави подобна схема бива разкоствана, но не и Лукойл.

Нито правителството, нито прокуратурата, нито ДАНС, нито НАП предприемат мерки за да защитят интереса на България. Това е схемата на грабежа от Лукойл, подсигурен от правителството и парламента!