Симо Симов от АБТПВПГ даде отговор, относно некачествения дизел, изтеглен от бензиностанциите!

Излязоха публикации в много медии, че близо 40 000 литра некачествен дизел е изтеглен от бензиностанциите, че десетки са нарушенията, открити при проверката на около 250 обекта в страната, а на 8 от тях са наложени тежки санкции. Цифровата им стойност може да достигне до 80 000 лева. Проверени са 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия, 3 данъчни склада. Проверката е извършена от Държавната агенция и прокуратурата.

Тествани са 131 проби от бензин и 212 проби дизелово гориво. Нарушенията са засечени именно при дизела, който не отговарял на изискванията за качество. Основните отклонения са при стойността на биокомпонента и съдържанието на биогориво.

На констатациите на прокуратурата от Асоциацията на търговците на горива отговориха, че според тях проблем с горивата у нас няма. Установената при проверката разлика в съдържанието на дизела била нормална, а още преди месеци разговаряли за това с вече бившия икономически министър Емил Караниколов.

Отклоненията при проверката в качествата на горивата са едва 2%. Глобите в случая, когато се отклоняват тези 2 биокомпонента, които не биха могли да се контролират от търговеца, са доста солени и не отговарят на реалната заплаха”, заяви Симо Симов от Асоциацията на търговците на горива.

Заради това от бранша искат глобите да бъдат намалени. И коментираха, че по-лесно лошият дизел се хваща при ниски температури.

Тогава, когато горивото не е третирано достатъчно добре, по т.нар. температура на филтриране, то не може да минава през филтъра, става по-гъсто и автомобилът не върви. Или няма мощност, или просто загасва„, обясни Симо Симов.

Така лесно можем да стигнем до автосервиза. А такъв тип ремонти там обикновено са доста скъпи.

Лошото дизелово гориво може първо да повреди и запуши горивопроводите и горивния филтър. След това и доста скъпи компоненти като дюзи и помпа за високо налягане„, обясни пред NOVA автотехникът Кристиян Милков.

Затова експертите съветват по-често да се сменя горивния филтър на автомобила. Друга препоръка са добавките към горивото, особено през зимното време.